[...] zbilansowane, np. mięso/ryba/jajka, do tego ziemniaki/ kasza/ryż plus surówka/gotowane warzywa, ewentualnie zupa. Raczej gotowane, niż smażone potrawy, bez tłuszczu ze smażenia, skwarek, cukru jako posypki itp. A jeśli wyboru nie ma, to zjedz ten obiad nie przejadając się, dołóż kilka własnych zbilansowanych posiłków, żeby w sumie ilość [...]
4 z 5 posiłków smażonych? Na Twoim miejscu zmieniłbym ten stosunek do maks 1 smażonego posiłku dziennie. Choć wg mnie to i tak za dużo. Pod poniższym linkiem masz kilka wykładów nt smażenia http://m.sfd.pl/olej_kokosowy-t1147176-s1.html#post-18084903. Zmieniony przez - SzeA w dniu 2017-05-01 19:13:11
wysokie spozycie omega6 wiąże sie z wieloma problemami zdrowotnymi, a kwasy te znajdują sie w wielu produktach spozywczych. wspomniane przez ciebie oleje nie nadają sie w ogole do diety, rowniez slonecznik, orzechy ziemne. zadbaj o spozycie omega3. powyzsze oleje w procesie smazenia, mozesz z powodzeniem zastąpic maslem, olejem kokosowym, smalcem
[...] 500g cyca + 20g oleju kokosowego :) Polecam połączenie okej kokosowy - cyc - czosnek. Mi bardzo smakuje te połączenie, do tego zioła, moze troszke kethupu , magi, mega zarcie. A co z utratą właściwości oleju kokosowego podczas smażenia ? Wiemy ze kokosowy jest odporny ale czy odporny w 100% ?? Zmieniony przez - szosiu w dniu 2014-11-19 11:59:08
[...] na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach wielonienasyconych - olejach [...]
Kupne frytki to bardzo kiepski wybór. Nie nadają się na codzienny posiłek. Olej słonecznikowy w ogóle nie powinien być używany do frytek i smażenia/pieczenia w wysokich temperaturach. 100 razy lepiej pokroić kilka ziemniaków w plasterki i usmażyć na odrobinie tłuszczu - oleju rzepakowego, kokosowego, smalcu... P.S. Olej słonecznikowy nie wytopi [...]
Najprostsza marynata do mięs: sól, pieprz i czosnek (najłatwiej granulowany), w późniejszym okresie smażenia podlej chama białym winem, taki kurczak jest całkiem w garści.
ja bym nie smażył na oliwie, do pieczenia itp nadaje sie jak najbardziej. pozwole sobie tu dodać info z wikipedii. "Punkt dymienia oleju lub tłuszczu jest kluczowym elementem smażenia, gdyż potrawy nabierają smaku spalenizny i stają się szkodliwe dla zdrowia. Smażony produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Za główny [...]
a co z możliwością dodawania prostara zamiast maki do pieczenia ciasteczek lub smażenia na teflonku placuszków - bedzie ok, bo podobno to białko mozna ogrzewać
Można tak liczyć, bo podczas smażenia woda odparowuje (trzeba przypilnować, żeby cała wyparowała). Można też ten tłuszcz po prostu wliczyć i wykorzystać do zrobienia innego posiłku, np.przysmażyć na nim cebulę i zrobić jajecznicę.
[...] będzie miała miejsca, a jeżeli nawet, to w bardzo ograniczonym zakresie. Dotyczyć to będzie raczej tylko mięs bardzo tłustych, czyli głównie boczek. Tylko z niego podczas smażenia tłuszcz zostanie wytopiony w jakimś tam stopniu. Będzie to i tak bardzo niewiele. Chyba, że kawałek będzie gruby. W typowych cienkich pasterkach nie dojdzie do [...]
coś dziwnie taniorafinowana tzn do pieczenia, smażenia itd, oliwa gorszej jakości ja dzisiaj kupiłem litr za 29zł, kupuj tylko extra verginenajlepsza i najdroższa, w ciemnym szkle.